Nitrik Oksit'in Vücudumuzda ki Faydaları Nedir?

25-08-2023 10:02
Nitrik Oksit'in Vücudumuzda ki Faydaları Nedir?
      Nitrik oksit insan vücudu tarafından doğal olarak üretilir ve kan damarı sağlığı için en önemli moleküllerden biridir.
Bir vazodilatördür, yani kan damarlarınızın iç kaslarını gevşeterek damarların genişlemesine neden olur. Bu şekilde nitrik oksit kan akışını artırır ve kan basıncını düşürür.
Vücuttaki nitrik oksidi artıran takviyeler günümüzün en popüler takviye kategorilerinden birini oluşturmaktadır.
 
      Bu takviyeler nitrik oksitin kendisini içermez. Bununla birlikte, vücudunuzun nitrik oksit yapmak için kullanabileceği bileşikler içerirler ve sağlık ve performans için birçok fayda sağladıkları gösterilmiştir.

      İçindekiler;
-Erektil Disfonksiyon Tedavisine Yardımcı Olur
-Kas Ağrısını Azaltabilir
-Tansiyonu Düşürür
-Egzersiz Performansını Artırır
-Tip II Diyabetin Yönletilmesine Yardımcı Olur

 
İşte Nitrik Oksit Takviyesi Almanın Sağlık Ve Performans Açısından 5 Faydası

1. Erektil Disfonksiyon Tedavisine Yardımcı Olur

Erektil disfonksiyon (ED), seks için yeterince sert bir ereksiyonun sağlanamaması veya sürdürülememesidir.
L-sitrülin, nitrik oksit üretimini artırarak erektil disfonksiyonun tedavisine yardımcı olabilecek bir amino asittir.
Nitrik oksit, penisteki kasların gevşemesi için gereklidir. Bu gevşeme, penisin içindeki odacıkların kanla dolmasını sağlar, böylece penis dikleşir.
2011 yılında yapılan bir çalışmada, L-sitrülinin hafif erektil disfonksiyonu olan 12 kişide ereksiyon sertliğini artırdığı bulunmuştur.

Araştırmacılar, L-sitrülinin Viagra gibi ED tedavisinde kullanılan reçeteli ilaçlardan daha az etkili olduğu sonucuna varmışlardır. Bununla birlikte, L-sitrülinin güvenli olduğu ve iyi tolere edildiği kanıtlanmıştır.
Diğer iki nitrik oksit artırıcı takviyenin, amino asit L-arginin ve Fransız deniz çamı kabuğu özü dahil olmak üzere erektil disfonksiyonu tedavi ettiği gösterilmiştir.

Birkaç eski çalışmada, L-arginin ve Fransız deniz çamı kabuğu ekstresi kombinasyonu, Erektil Difüzyonlu kişilerde cinsel işlevi önemli ölçüde iyileştirmiştir.
Birlikte alındığında, L-arginin ve Fransız deniz çamı kabuğu özü de güvenli görünmektedir.

2. Kas Ağrısını Azaltabilir

Sitrülin malat adı verilen bir L-sitrülin formu sadece nitrik oksit üretimini artırmakla kalmaz, aynı zamanda kas ağrısını da azaltır.
Kas ağrısı, yorucu veya alışılmadık egzersizlerden sonra ortaya çıkma eğiliminde olan rahatsız edici bir deneyimdir.
Bu ağrı gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı olarak adlandırılır ve genellikle egzersizden 24-72 saat sonra en güçlü şekilde hissedilir.

2010 yılında yapılan bir çalışmada, 41 kişi düz halter bench press üzerinde mümkün olduğunca çok tekrar yapmadan 1 saat önce 8 gram (g) sitrülin malat veya plasebo almak üzere randomize edilmiştir.
Sitrülin malat verilenler, plasebo alanlara kıyasla egzersizden 24 ve 48 saat sonra %40 daha az kas ağrısı bildirmiştir.

Sitrülin malat, aktif kaslara kan akışını artıran nitrik oksit üretimini artırır. Buna karşılık, sitrülin malatın besin iletimini artırdığı ve laktat ve amonyak gibi kas yorgunluğuyla ilişkili atık ürünleri temizlediği düşünülmektedir.

Bununla birlikte, bacak egzersizlerinden sonra sitrülinin etkileri üzerine daha sonra yapılan bir çalışmada, sitrülin malatın kas ağrısının tedavisi için yararlı olmadığı bulunmuştur.

13 çalışmanın bir başka incelemesi, sitrülinin egzersizden 24 saat ve 48 saat sonra kas ağrısını azaltabilirken, egzersizden 72 saat sonra kas ağrısını iyileştirmediğini göstermiştir.
Bu nedenle, sitrülin malatın kas ağrısını azaltma kabiliyeti doza, egzersize ve zamanlamaya bağlı olabilir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

3. Kan Basıncını Düşürür

Yüksek tansiyonu olan kişilerin vücutlarında nitrik oksit kullanma kabiliyetinin azaldığı düşünülmektedir.
Yüksek tansiyon, kanınızın arterlerinizin duvarlarına doğru itme kuvveti sürekli olarak çok yüksek olduğunda ortaya çıkar. Sistolik kan basıncının 130 milimetre cıvanın (mmHg) ve/veya diyastolik kan basıncının 80 mmHg'nin üzerinde olması olarak tanımlanır.

Yüksek tansiyon zamanla kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Meyve ve sebze içeriği yüksek bir diyetin kan basıncını düşürdüğü ve dolayısıyla hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.
Bu durum, araştırmacıları meyve ve sebzelerde bulunan bazı bileşiklerin kan basıncı seviyeleri üzerindeki faydalı etkilerini test etmeye yöneltmiştir.

Nitrat

Nitrat, pancarda ve ıspanak ve roka gibi koyu yapraklı yeşilliklerde bulunan bir bileşiktir.
Nitrat tükettiğinizde, vücudunuz onu nitrik okside dönüştürür, bu da kan damarlarının gevşemesine ve genişlemesine neden olarak kan basıncını düşürür.

Çeşitli çalışmalar, diyetle alınan nitratın nitrik oksit üretimini artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Aslında, 22 çalışmanın bir incelemesi, nitrat takviyesi almanın yaşlı yetişkinlerde sistolik ve diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.
Dahası, 43 çalışmayı kapsayan bir başka inceleme, katılımcıların pancar suyu içtikten sonra sistolik ve diyastolik kan basınçlarının sırasıyla ortalama 3,55 ve 1,32 mmHg azaldığını ortaya koymuştur.

Flavonoidler

Flavonoidler, neredeyse tüm meyve ve sebzelerde bulunan ve güçlü antioksidan özelliklere sahip bileşiklerdir.
Bazı çalışmalar, flavonoid alımının artmasının yüksek tansiyon riskinin azalmasıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştur.
Bilim insanları flavonoidlerin sadece nitrik oksit üretimini artırmakla kalmayıp aynı zamanda nitrik oksitin parçalanmasını da azaltarak genel olarak daha yüksek seviyeleri desteklediğine inanmaktadır.
Bununla birlikte, birkaç çalışma potansiyel faydaları konusunda çelişkili sonuçlar ortaya koymuştur.
Örneğin, 15 çalışmadan oluşan bir inceleme, flavonoid bakımından zengin meyve tüketiminin yetişkinlerde kan basıncı seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.

4. Egzersiz Performansını Artırır

Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesi veya vazodilatasyon da dahil olmak üzere birçok hücre işleminde rol oynar. Daha geniş kan damarları, egzersiz sırasında çalışan kaslara besin ve oksijen iletimini artırmaya yardımcı olur, böylece egzersiz performansını artırır.
Bu durum nitrik oksit takviyelerini sporcular ve spor salonuna gidenler arasında popüler hale getirmiştir.
Bu takviyeler genellikle nitrat veya L-arginin ve L-sitrülin amino asitleri gibi nitrik oksidi artırdığı söylenen çeşitli bileşenler içerir.
Birçok analizde nitratın bisikletçilerde, koşucularda, yüzücülerde ve hatta kanocularda egzersiz performansını artırdığı gösterilmiştir.
Öte yandan, L-argininin birçok çalışmada egzersiz performansını artırmada etkili olduğu kanıtlanmamıştır.
Daha eski bir çalışmaya göre, bunun nedeni, alınan L-argininin çoğunun kan dolaşımına ulaşma şansı bulmadan önce metabolize olması veya parçalanması olabilir

5. Tip 2 Diyabetin Yönetilmesine Yardımcı Olabilir

Tip 2 diyabetli kişilerde nitrik oksit üretimi azalabilir.
Bu durum kan damarı sağlığının bozulmasına yol açarak zaman içinde yüksek tansiyon, böbrek hastalığı ve kalp hastalığı gibi durumlara neden olabilir.

Bu nedenle, nitrik oksidi artıran takviyeler diyabet tedavisi ve hastalıkların önlenmesi için önemli etkilere sahip olabilir.
10 çalışma üzerinde yapılan bir inceleme, L-arginin takviyesinin diyabeti olmayan kişilerde insülin seviyelerini önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koymuştur.
2012 yılında 144 kişi üzerinde yapılan bir başka çalışmada, L-argininin tip 2 diyabetin ilerlemesini önleme veya geciktirme üzerindeki etkileri incelenmiştir.
L-arginin insanların diyabet geliştirmesini engellemezken, insülin duyarlılığını artırmış ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmiştir.
Bununla birlikte, diğer araştırmalar L-argininin diyabetli kişilerde açlık kan şekeri seviyeleri ve kan şekeri kontrolü üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.
Bu nedenle, daha fazla araştırma yapılana kadar, diyabeti tedavi etmek veya yönetmek için L-arginin takviyesi almayı önermek için erkendir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.